Ali Sami Yen Stadyumu’nun yerine inşa edilen rezidans inşaatında asansörün 32. kattan yere çakılması sonucunda 10 işçi hayatını kaybetti.
Bu yaşananlar Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği açısından ülkenin ne derece geri olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Daha önce denetimlerden geçtiği söylenen işletme alanının yeterince ve gereğince incelenmediği TMMOB Makine Mühendisleri odasının yaptığı açıklamayla ortaya çıkmıştır. Makina mühendisleri odası tarafında yapılan açıklamada da İnşaat alanında en son kontrol 30.08.2014 te yaptığı belirtiliyor
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası ve 4857 sayılı iş kanununda iş alanlarında sürekli denetim gözetim yapılması zorunlu iken hiçbir işlemin yapılmadığı açıktır.
Bir Neoliberal politika uygulaması olan ve kentsel dönüşüm adı altında karşımıza çıkan ,tamamen daha fazla kar odaklı yapılan bu kontrolsüz inşaatlar her gün daha fazla işçimizin hayatını tehlikeye atmaktadır.
10 işçinin ölümüne neden olan tamamen tedbirsizlik ve güvenli olmayan rezidans inşaatlarından oluşan bu alan bize kapitalizmin çirkin yüzünü tekrardan göstermiştir.
İnşaatta çalışan işçiler asansörlerin bakımsız olduğunu ifade ederken asansörün ray kopması sonucu düştüğü belirtildi.
İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre kazada hayatını kaybeden işçilerin isimleri şöyle:
“Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vedat Biçer, Ferdi Kara ve Cengiz Bilgi”
Bu acı tablonun yeniden ortaya çıkmaması için olaya neden olan kişi ve kuruluşların kusurları nedeniyle teşhir edilmesi ve cezalandırılması gerekmektedir.
Bu konunun takipçisi olacağımızı ve alevi örgütlerinin süreci ince ve hassas bir şekilde izleyeceğini belirtmek isteriz.
Türkiye işçi sınıfının ve ölen işçilerin ailelerinin başı sağ olsun!
Müslüm Doğan
PSAKD Genel Başkan