Gezi davasında örnek karar: İzinsiz gösteri bir haktır
Gezi Direnişi’ne destek için Kadıköy’de düzenlenen eyleme katıldıkları gerekçesiyle hakkında dava açılan 15 kişinin beraatına karar veren mahkeme, ‘İzinsiz gösteri’ tanımını tartışmaya açacak bir karara imza attı.
Gerekçeli kararında, Anayasa’nın 34. maddesine atıfta bulunarak “Herkes, önceden izin almadan, yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” vurgusu yapan mahkeme, güvenlik güçlerinin silahsız olan ve saldırı amacı taşımayan insanlara karşı güç kullanmaması gerektiğini kaydetti.
Kadıköy’de 2013’te düzenlenen eylem sırasında gözaltına biri ABD vatandaşı 16 kişi hakkında açılan davayı karara bağlayan İstanbul Anadolu 19. Asliye Ceza Mahkemesi, 15 kişi hakkında beraat kararı vermişti. ABD vatandaşı olan 16. sanığın dosyası ise ifadesi alınamadığı için ayrıldı. Mahkeme, davayla ilgili gerekçeli kararını dün açıkladı. Kararında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve AİHM kararlarına yer veren mahkeme, buna göre toplanma ve gösteri hakkının güvence altına alındığına dikkat çekti. Kararda, bazı sanıkların üzerinde bulunan ve ‘suç delili’ olarak el konulan baret ve maskelerin tek başına delil olamayacağı ifade edildi.
Bursa’da 30 kişiye beraat
Öte yandan Gezi Direnişi sırasında Bursa’da yapılan eylemlere katıldıkları için haklarında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan eski Eğitim-Sen Bursa Şubesi Başkanı Hasan Özaydın, DİSK Güney Marmara Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, Bursa Barosu avukatlarından ÇHD üyesi Birkan Özey, eski kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Uluşahin’in de aralarında bulunduğu siyasi parti, sendika, akademik oda başkanı ve öğrencilerin de aralarında bulunduğu 30 kişinin yargılanmasına Bursa 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Sanıklar, yaptıkları son savunmada demokratik haklarını kullandıklarını vurguladı. Mahkeme, suçun unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek, sanıkların beraatine hükmetti.