BİRGÜN – Dersim’de halk baraja geçit vermiyor
Dersim’de halk baraja geçit vermiyor
Dersime bağlı Kalecik ve Çağlarca köyleri mevkiinde yapılması planlanan Cevizlidere Barajı’nın halkın katılımı toplantısının yapılması köylüler tarafından engellendi
Dersime bağlı Hozat, Çemişgezek ve Pertek üçgeninde bulunan Kalecik-Çağlarca köyleri mevkiinde yapılması planlanan ‘Cevizlidere barajı ve sulaması, malzeme ocakları, kırma eleme, yıkama eleme tesisi ve beton projesi’ Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını Hozat halkı ve köylüleri yaptırmadı. Aktif Çevre Uluslararası Çevre Yatırımları Mühendislik ve Danışmanlık Ltd. Şti. adına ÇED raporunu hazırlamak üzere ‘Halkın Katılım Toplantısı’nı gerçekleştirmek isteyenlere Hozat halkı izin vermedi.
Önceki gün toplantı için ilçe merkezindeki toplantı saati yaklaşırken halk toplantının gerçekleştiği salona doğru yürüyüşe geçti. ‘Cevizlidere’de baraj istemiyoruz’ pankartı arkasında başlayan yürüyüş boyunca ‘Baraj yapma boşuna yıkacağız başına’, ‘Doğama, suyuma toprağıma dokunma’, ‘ÇED toplantısı iptal edilsin’ sloganları atıldı.
‘TARIM TOPRAKLARI ETKİLENİR’
Toplantının yapıldığı salona alkış ve sloganları ile giren kitle bilgilendirmeye izin vermeyerek tutanağın olumsuz tutulmasını talep etti.
Projeyle toprakları ve yaşam alanları birinci dereceden etkilenecek Çağlarca (Peyik) Köylüleri adına konuşan Muhtar İnan Kurtulmaz, “Bu projeyle yazın kurumaya dahi yüz tutan deremizin yıl boyunca oluşan yağışlarını toplamayı amaçlıyor. Böylece sermaye güçlerine kiralanmış dağlarımızdan, altın ve krom gibi madenlerimizi elemek yıkamak istiyorlar. Bunu yaparken de, insansızlaştırılmış yaşamımızın daha da çekilmez hale getirilerek, vahşi yaşam ve tek geçim kaynağımız olan tarım ve hayvancılığımız yok edilmek isteniyor. Bu yüzden bu toplantı yasal değildir.” dedi.
***
Tarihi alanlar yok olacak
Kalecik (Seğedik) Köyü muhtarı Ali Haydar Kahraman ise proje ile atalarının mezarlarının yok edileceğini, inanç ve ibadet yerleri ile başka medeniyetlere ait tarihi yerlerin projeyle yok olacağını belirterek projeye karşı olduklarının altını çizdi.
İl Genel Meclis Üyesi Niyazi Akgün ise bölgenin hayvancılık ve tarım açısından önemli bir merkez potansiyeli taşıdığını belirterek şöyle konuştu: “Eğer köylülerimiz, halkımız adına iyi bir şeyler yapılmak isteniyorsa bu alanda çalışmalar yapılmalıdır. Halka sorulmadan çizilen bu projeler meşru değildir. Kabul etmiyoruz.” Toplantı yapılmadığına dair rapor tutulmasının ardından sona erdi. Vadi üzerinde yapılması planlanan 26 HES barajından 6’sının faaliyete girmesi Dersim’de iklim değişikliğine ve Munzur Vadisi’nde bulunan endemik bitkilerin, yaşayan canlıların yok olmasına neden oluyor.