CHP Malatya Milletvekili Veli AĞBABA, Aleviler hakkında “onlardan kız alınmaz, kestikleri yenmez” diyen Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz’ün beyanları hakkında Başbakana sorular yöneltti.
Ağbaba, Başbakan’ın Protokol konuşmacısı olarak davetli olduğu ve 23-24 Eylül tarihlerinde Başbakanlık tarafından düzenlenecek olan “Dünya Vakıflar Konferansı”nın Açılış konuşmasını yapacak olan bir şahsın Aleviler hakkında adeta nefret söylemine dönüşmüş beyanları hakkında Başbakan’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Ağbaba şunları söyledi:
Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 23-24 Eylül 2013 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek olan ve Protokol konuşmasına davetli olduğunuz “Dünya Vakıflar Konferansı”nın açılış konuşmasını yapmak üzere davet edilmiş olan Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz geçmişte Alevilik konusunda yapmış olduğu nefret dolu açıklamalara bir yenisini eklemiştir. Basına yansıyan vewww.ahmetakgunduz.com isimli kendi resmi sitesinde de yer alan yazısında Akgündüz “Alevilik ile alakalı kırmızı çizgilerimizi tekrar hatırlatmak icab etmektedir.” diyerek Alevilik inancına yönelik açıkça nefret suçu işlemiştir. Alevi yurttaşlarımızı hedef göstererek “Bu grup ile, adları ne olursa olsun, bizim diyaloğumuz olamaz; kestikleri yenmez ve kız alınıp verilemez.” ifadelerini kullanan Akgündüz’ün Başbakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir organizasyonda açılış konuşmasını yapacak olması devletin dini, mezhebi, ırkı ve etnik kimliği her ne olursa olsun yurttaşlarına karşı eşit mesafede durması gerekliliğine gölge düşürmektedir.
Bu çerçeveden hareketle,
1- Alevi yurttaşlarımıza yönelik “kız alınmaz, kestikleri yenmez” şeklinde ifadeler kullanılan bir şahsın Başbakanlık tarafından düzenlenen ve şahsınızın Protokol konuşmacısı olarak davet edildiği bir organizasyonda Açılış Konuşması yapmasını uygun buluyor musunuz? Bu durumun sizin de aynı fikirleri paylaştığınız anlamına gelebileceğini düşünüyor musunuz?
2- Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün Cemevleri’nin ibadethane kabul edilemeyeceği yönündeki beyanının, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşan bir açıklama olduğunu düşünüyor musunuz? Akgündüz’ün nefret dolu söylemleri için bir adım atılacak mıdır?
3- Alevi yurttaşlarımızın zihninde büyük acıların ve katliamların halen hatırlanmasına sebep olan Yavuz Sultan Selim’in isminin “Alevi Çalıştayları’ndan ve mahallelerden kaldırılmasını teklif etmek tarihin ters çevrildiğinin delilidir” şeklindeki Akgündüz’ün beyanlarını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmek mümkün müdür?
4-Alevi yurttaşlarımıza yönelik nefret dolu söylemlerin her geçen arttığı bir ortamda Başbakanlık olarak herhangi bir tedbir almayı düşünüyor musunuz?
kaynak Odatv.com